Dievengilde aan het werk tijdens uw vakantie

De vakantieperiode in de regio zijn begonnen. Wie deze zomer een dagje weg gaat of op vakantie, moet weten dat inbrekers niet op vakantie gaan en juist deze periode gebruiken om toe te slaan. Dus, maak het ze niet te gemakkelijk.

‘Dievenmarkeringen’
Tandenstokers, wollen draadjes of stukjes plakband tussen de deur: het kunnen zogenoemde “dievenmarkeringen” zijn. Het principe is simpel: de dieven brengen die markering aan op de deur om te controleren of bewoners thuis zijn of niet. Zoals op onderstaande foto van een bewoner in de wijk Zuilenstein waarbij een deel van het slot blauw is gemarkeerd.

De bewoner: ‘Bij thuiskomst vandaag in wijk Zuilenstein verf gevonden op het slot van de buitendeur. Wij vermoeden dat iemand een merk heeft aangebracht om te kijken of we thuis zijn. Op camera buren stond helaas niets. Wij installeren nu direct een camera.’

De markeringen, zoals hierboven, kunnen gebruikt worden als ‘voorverkenning’ voor een inbraak. Stokjes die blijven hangen of steken of zoals hier een blauw goedje, zouden kunnen wijzen op een langdurige afwezigheid van de bewoners. Inbrekers denken dan ongestoord hun slag te kunnen slaan. Over het algemeen gaat het altijd om zaken die aangebracht worden aan de voordeur of de oprit.

U kunt het niet volledig voorkomen, maar u kunt de kans op inbraak tijdens uw vakantie wel sterk verkleinen. Met een paar eenvoudige tips kunt u de kans op inbraak verkleinen. De voor de hand liggende tips zullen wij u niet mee vermoeien. U weet inmiddels wel dat een lampje aan laten gaan in de avond het laat lijken dat u gewoon thuis bent.

De belangrijkste tip: pas op met social media
Tijdens de vakantie foto’s delen op social media lijkt onschuldig. In uw profiel staat mogelijk niet uw adres, maar veel mensen weten waar u woont. Voorkom dit soort situaties en plaats pas foto’s van de vakantie na terugkomst in Nederland!

Licht schrikt inbrekers af
Lampen met bewegingssensoren doen hun werk goed. Als er bij het betreden van uw terrein een overvloed aan licht ontstaat, verkleint dit de kans op een inbraak. Ze gaan liever een deurtje verder waar ze in alle rust en in het donker deuren of ramen kunnen forceren. Licht met een bewegingssensor wekt ook het idee dat u bezig ben met inbraakpreventie. Inbrekers kiezen liever een huis waar ogenschijnlijk geen inbraakpreventie aanwezig is.

Beperk de schade bij een inbraak
Zorg ervoor dat de schade door een inbraak zo klein mogelijk blijft. Verwijder standaard wachtwoorden die uw computer onthoudt. U wilt natuurlijk niet dat ze u ook nog online kunnen plunderen. Voorkom ook dat ze toegang hebben tot andere privacygegevens op de computer. Waardevolle spullen kunt u uit het zicht leggen en stal echt dure spullen bijvoorbeeld bij een familielid die niet op vakantie gaat in dezelfde weken.

Plak tijdelijk de ‘nee / nee’ sticker op de brievenbus
Voorkom dat uw brievenbus uitpuilt met reclamefolders en huis aan huis kranten. Door tijdelijk de nee / nee sticker te plakken vermindert u de inhoud van uw brievenbus. Geregeld laten legen door bijvoorbeeld de buren is nog verstandiger.

Help de inbrekers niet mee
Laat geen ladders buiten liggen of voorkom dat ze in uw huis kunnen sluipen door via een vuilcontainer op het platte dak te klimmen. Vermijd ook gelegenheidsinbraak door het verstrekken van gereedschap. Voorkom dat er schroevendraaiers en tangen buiten liggen waarmee eenvoudig een deur te forceren is.

Goedkoop uw huis beveiligen
Met de beste beveiliging schrikt u inbrekers af, maar de kosten kunnen hoog liggen. Wist u dat u met een nepcamera de kans op inbraak ook al flink kunt verkleinen? Voor een bedrag van nog geen tien euro koopt u een dummycamera die u op uw gevel kunt monteren. Ze zijn niet van echt te onderscheiden en hebben ook al het gewenste effect.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk